Co vlastně dělá country bál dobrým ?

26.02.2012 15:18

Ano, loni to bylo 20 let, co se motám po country bálech, dělám tam předtančení a výuku. Za tu dobu jsem viděla nepočítaně skvělých, průměrných i horších akcí. Někde se daří držet léta kvalitu a člověk má tak jistotu, že až se zase za rok vrátí, bude mít vše, co potřebuje a jsem ráda, že taková místa existují a rádi tam s Alabamou jezdíme.

No a občas se přihodí, že vypukne mezi pořadateli nesvár, dostanou ponorkovou nemoc, nebo něco horšího a tak to má nakonec v rukou někdo, kdo se snaží, dělá pro to co může, ale prostě to neumí. Vy víte, co je špatně a kde nasekal ty největší boty, pořadatel si je naopak jistý, že to má pevně v rukou a tak bál, kam jste léta rádi jezdili a byl vyhlášený, se promění ve vesnickou tancovačku, bez atmosféry, nápadu, s malou návštěvností...

Dnes v noci jsme se z jedné takové akce vrátili - a protože se mi stýská po předchozích letech, kdy byla kvalitní pořadatelská sestava a výsledkem byly špičkové bály a docela diskutujeme o tom, co se to vlastně přihodilo, dovolím si rozvinout vlastní názor na to, jak pořádat (nepořádat) country bál

Co vlastně dokáže proměnit solidní akci v rozpačitou záležitost ? 

1. Začíná to už propagací. Když se přihodí,že místo plakátu, který už na dálku láká na pořádnou akci visí pár dnů před akcí něco jako větší leták, kde je nadpis a 5 jednoduchých řádek ve Wordu, že se tedy koná country bál, u toho "rozpixlovaný", takže kostka na kostce rozmazaný obrázek, těžko člověk uvěří, že po shlédnUtí si eventuelní návštěvník řekne : "jO, JO, TO BUDE SUPER, TAM MUSÍM JÍT" 

2. výzdoba sálu - je roztomilé, když děti namalují jednoduché naivní obrázky kovbojů a jako výzdoba na zdech na Dětském karnevalu by určitě vynikly. Ovšem na country bál ? Chyběly už jen růžové balonky -  papírové řetězy tam bohužel už visely...

3. důležitá je dramaturgie bálu - asi to hlavní a tak se u toho zdržím..

- country bál musí především nějak začít. Měl by začít pořádně - výstřelem, hlaholem nebo slavnostní promenádou. Uvítat lidi má buď šerif a představit kapelu, pokud se na to necítí, většinou se toho umí ujmout dobře sama kapela. Pokud se místo toho pořadatel postaví na jeviště vedle tří zapojených mikrofonů, z nichž nepoužije ani jeden a zamňouká pár vět, které slyší s bídou polovina sálu - shazuje akci hned na začátku.

- dobrá kapela dělá dobrý country bál. Dobrá kapela nejenže výborně hraje a zpívá ( a včera byla opravdu co do produkce výborná ), dobrá kapela si všímá, co se děje, potažmo hlavně co se neděje na parketu..

jednoduchý test pro kapelu:

A: hrajete sérii rychlých polek, parket je i při třetí polce prázdný. Nikomu se nechce.Otázka : je dobré pokračovat další polkou ? 

B: někdo ze sálu si řekne o waltz. Začnete ho hrát, a máte rázem plný parket. Otázka: měla by následovat waltzová a valčíková série nebo po prvním waltzu necháte lidi postávat na parketu, protože jim začnete vyprávět příhodu ze života kapely a zatímco se někteří začnou trousit pryč,dáte zase polku ?

C: nějak se podařilo, že máte lidi na parketu i při druhé a třetí písničce. Budete hrát, protože jste se konečně chytli,nebo vyhlásíte na 10 minut pauzu, která se protáhne na čtvrt hodiny a zase to celé zabijete?

jednoduchý test pro pořadatele:

A: ruličková tombola - začnete ji prodávat už od začátku, aby si návštěvníci, až si prohlédnou zakoupené losy a zjistí, zda mají výhry, chodili průběžně  dokupovat další losy a Vy tak víc vydělali nebo vyhlásíte prodej tomboly až na 23,00 hodinu, takže máte do 23,00 míń práce a logicky míň prodaných losů a ještě ze sálu slyšíte: " no jo, držej tu lidi, aby neutekli...?"

B:  všímáte si toho, co se děje na sále a podle toho ladíte program - to jest, tu řeknete zvukařovi, že když má kapela kouřovou a na sále je podivné bezprizorní ticho, aby vyplnil prostor pouštěním hudby z CD a když pustí disco, jemně ho avedete na country, posouváte program vystoupení, aby nevznikaly hluchá místa, nebo naopak, když vidíte, že se lidi právě baví, posunute následující, abyste to lidem nekazil?  Nebo to necháte volně plynout, protože částečně to za vás budou suplovat účinkující se slabšími nervy a je vám to jedno - nakonec, peníze za vstupenky už máte.

C: když vybíráte program, všímnete si, jakouže to akci pořádáte a pozvete tak na  : karneval kouzelníka, na Sokolský ples společenský tanec - a na country bál country předtančení a třeba někoho s biči nebo kankán ? Nebo je to fuk, takže máme na country bále jednou 2 děti s rokenrolem a podruhé orientální tanečnice se svíčkami ?

Country bál je akce, ze které má být cítit pohoda, zábava, a především atmosféra : Divoký západ, statní kovbojové, hezké holky, indiáni, ržání koní, laso, biče, western....je to speciální záležitost .Kdo nemá tento styl rád, prostě nejde na country bál, vybere si normální jinou tancovačku - zábavu nebo ples. Ale když si veberete country bál a zjistíte, že jste na zábavě...co s tím ?

 

ALABAMA country dance© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode